Borduurnaald

Welke naald gebruik je nu het best voor welk soort borduurwerk?

Een paar algemene richtlijnen:

 • Borduur je op stoffen waar niet echt "gaatjes klaar zitten", zoals fijne katoen bij theenappen, die in platsteek of kruissteek geborduurd worden en die al voorgedrukt zijn, dan gebruik je best een naald met een punt, zodat je gemakkelijk door de stof kan prikken. Hiervoor kan je maten 5 tot 10 gebruiken, naalden die je ook als gewone "naainaald" kan gebruiken om bij voorbeeld een knoop aan een hemd te zetten.
  Voor hetzelfde soort handwerk maar op wat grovere stoffen kan je maat 18 tot 22 gebruiken, eveneens met punt.
 • Bij telpakketten worden stoffen gebruikt die al voorzien zijn van gaatjes, zoals bij voorbeeld aïda (die stof is geweven volgens de kruissteken die er op moeten komen, in vierkante blokjes. Een blokje = een kruisje). Omdat die gaatjes als klaar zitten, is het veel gemakkelijker om een naald te gebruiken zonder punt, zodat je niet in de stof prikt.
  De naald schuift bijna vanzelf in de gaatjes. Zo bekom je altijd mooie steken, die allemaal precies even groot zijn. Hetzelfde geldt voor stoffen zoals evenweave en kaaslinnen. Alhoewel die niet in blokjes geweven zijn zoals de aïda, zijn de stofdraden wel duidelijk te zien. Bij deze stoffen tel je meestal 2 draden in de hoogte en 2 draden in de breedte om je vierkantje te bekomen waarover je 1 kruissteekje borduurt. Ook bij deze stoffen is het veel gemakkelijker om mooie steken te maken als je naalden zonder punt gebruikt.
  Bij telpakketten vinden de meeste mensen maat 24 ideaal. Gebruik je wat dikkere stoffen, dan kan je maten 18 tot 22 nemen, (die wat dikker zijn)
 • Voor stramienen (die in halve kruissteek of kruissteek geborduurd worden), gebruik je best een stevige, dikke naald, bij voorbeeld maat 14 (zonder punt)

 

Knoop in je zakdoek:

Voor borduurnaalden geldt: hoe hoger het nummer, des te dunner de naald.

Dus hoe lager het nummer des te dikker de naald.

Sorteer op
 • pinterest

Tiktok

Volg ons nu ook op Tiktok

aquarel volg ons tiktok banner 3250066 - Download Free Vectors, Vector Bestanden, Ontwerpen Templates

© 2011 - 2024 Mijn Hobby winkeltje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel